Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Βραβεύεται στην Αυστραλια.Γνήσια απόγονος του Δημοσθένη και του Ισοκράτη η 17χρονη Καλαμπακιώτισσα Μαρία-Ειρήνη Μαγκούση

Συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια προκαλεί η είδηση που έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία ότι η 17χρονη Μαρία-Ειρήνη Μαγκούση -το γένος Νικολάου και Φωτεινής Μουλά- που έλκει την καταγωγή της από την πόλη μας, θριάμβευσε στο Διαγωνισμό Νέων στην Ρητορική του Οργανισμού Rostrum (Ρόστρουμ), της πολιτείας Βικτώρια (Μελβούρνη) της Αυστραλίας...
Η νεαρή μαθήτρια κατάφερε όχι μόνο να διακριθεί ανάμεσα σε 200 μαθητές Λυκείων της Μελβούρνης, αλλά και να είναι μία από τους τελικούς νικητέςμεταξύ 2.000 συνομηλίκων της από όλη την Αυστραλία.
Η ίδια αποδείχθηκε χαρισματική ρήτορας. Με επιδεξιότητα και ευγλωττία ανέλυσε τους συλλογισμούς και τα επιχειρήματά της εκφωνώντας δύο λόγους -ο πρώτος με αντικείμενο την ανακύκλωση και ο δεύτερος (μικρότερος σε διάρκεια) για τη σημασία που πρέπει να δίδεται στην ανθρώπινη ζωή, ειδικά των νέων, ως αφορμή εσωτερικού διαλογισμού- συνεπαίρνοντας ακροατήριο και κριτές. Ως κριτήριο για την νίκη της ήταν η άριστη απόδοση κειμένου και εκτέλεσης, των δύο λόγων που εκφώνησε.
Η νεαρή Μαρία-Ειρήνη γεννημένη στην Καλαμπάκα, μετανάστευσε σε ηλικία 5 χρόνων στην Μελβούρνη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας της Μπιλ Μαγκούσης.
Διέπρεψε στο σχολείο της, από νεαρή ηλικία. Διακρίθηκε με το βραβείο της "καλύτερης μαθήτριας" του Γυμνασίου κι υπήρξε η πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του.
Ως μαθήτρια της τελευταίας τάξεως του Λυκείου προετοιμάζεται για τις τελικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν τον προσεχή Νοέμβριο.
Επιθυμεί να σπουδάσει διπλό Degree στη Νομική και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, δύο επιστημονικά πεδία στα οποία η Μαρία-Ειρήνη θα έχει την ευκαιρία να καλλιεργήσει το ταλέντο της στην τέχνη της ρητορικής.
Αναφορικά με τον διαγωνισμό ρητορικής στον οποίο συμμετείχε, πρέπει να πούμε ότι το Rostrum διοργανώνει διαγωνισμούς ρητορικής νέων από το 1975, γεγονός που τον καθιστά ως τον μακροβιότερο εν ενεργεία οργανισμό της Μελβούρνης. Οι φορείς του προσκάλεσαν ήδη την Μαρία-Ειρήνη να λάβει μέρος στο συνέδριό τους, στις αρχές του ερχόμενου έτους, ως ομιλήτρια μπροστά σε 2.000-3.000 μέλη του οργανισμού.
Στο διαγωνισμό του Rostrum κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, κατάφεραν κι άλλοι μαθητές ελληνικής καταγωγής να φτάσουν στον τελικό της Μελβούρνης, μα κανείς δεν κατάφερε να πρωτεύσει, παίρνοντας την νίκη! Η Μαρία-Ειρήνη, αν και η μόνη Ελληνίδα που κατέκτησε πρωτιά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν θεωρεί τη νίκη της προσωπικό της και μόνο κατόρθωμα. Τη θεωρεί κατόρθωμα όλων των Ελλήνων. Των Ελλήνων που θα αντιπροσωπεύσει στον Εθνικό Τελικό Διαγωνισμό της Αυστραλίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 28/7/2018 στο Perth (Δυτική Αυστραλία), εκπροσωπώντας την πολιτεία της Βικτώρια.
Αφιερώνει αυτήν τη νίκη - κι αν είναι θέλημα Θεού και την επόμενη - ως νικήτρια, σε όλους τους Έλληνες της Μελβούρνης και της Αυστραλίας. Κατά την απογραφή που έγινε το 2001 τα στοιχεία έδειξαν πως στην Μελβούρνη ζει ο περισσότερος Ελληνο-Αυστραλέζικος πληθυσμός της Αυστραλίας -151.785 ή περίπου το 47% - κι έχει τον μεγαλύτερο Ελληνικό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη πόλη ανά τον κόσμο (εκτός Ελλάδας).
Αφιερώνει αυτήν τη νίκη με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε όλους τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα με την απέραντη αγάπη της κι ειδικά στους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί της τα πρώτα χρόνια της ζωής της: τους συγγενείς της, τους φίλους της, τις δασκάλες της από το νηπιαγωγείο και τους ανθρώπους της Καλαμπάκας και των Τρικάλων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους:
Η Ελλάδα είναι ακόμη Ζωντανή!
Ειδικά για την δική μας νέα γενιά.
Εύχομαι να εμπνέω την νεότερη γενιά των Ελλήνων
ώστε να είναι περήφανοι για την καταγωγή μας και να
μαθαίνουν, λαμβάνοντας ενεργά μέρος στην κουλτούρα του
λαού μας, μέσα από την Παιδεία και την Αριστεία που διέπει
το Έθνος των Ελλήνων
.
Ποτέ να μην ξεχνάμε από πού προερχόμαστε και πού 
βρίσκεται η κληρονομιά μας.

Όσο εμείς, η νέα γενιά των Ελλήνων, διαπρέπουμε δείχνοντας
πως το Ελληνικό πνεύμα είναι ζωντανό κι αήττητο
θα δίνουμε κουράγιο και στην παλαιότερη γενιά.
Η Ελλάδα δεν θα σβήσει ποτέ!

 Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  28/06/2018  www.ekalampaka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html