Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ο πλανήτης σε κρίση


ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Απομένουν μόνο 12 βακίτα, απ’ τις 30 που ζούσαν πέρυσι! Δε χάνουμε όμως μόνο τις βακίτα -- ζούμε ήδη την 6η μαζική εξαφάνιση. Και ευθύνεται ο άνθρωπος γι’ αυτό. Κορυφαίοι επιστήμονες τώρα προτείνουν ένα φιλόδοξο σχέδιο προστασίας του 50% του πλανήτη, ώστε τα είδη να μπορέσουν να ανακάμψουν. Αλλά χρειάζονται επειγόντως τη σύμπραξη των κυβερνήσεων. Μια τεράστια σύνοδος κορυφής για τη φύση εξελίσσεται ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ -- υπόγραψε την παγκόσμια εκστρατεία για τη φύση και το Avaaz θα παραδώσει το αίτημά μας κατευθείαν στη σύνοδο!
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Μόλις μάθαμε ότι οι βακίτα --τα τρισχαριτωμένα «μίνι δελφίνια» στα ανοιχτά του Μεξικού-- πιθανότατα δε θα επιβιώσουν. Αγωνιστήκαμε γι’ αυτές, αλλά πλέον έχουν απομείνει μόνο 12, απ’ τις 30 που ζούσαν πέρυσι!

Και δεν είναι μόνο οι βακίτα που κινδυνεύουν να γίνουν παρελθόν. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών. Και ο άνθρωπος έχει την ευθύνη. Ήδη τα 2/3 των άγριων ζώων εξαφανίστηκαν μέσα στα τελευταία 50 χρόνια!

Οι επιστήμονες τώρα λένε ότι η λύση είναι να προστατέψουμε το 50% του πλανήτη, για να επιτρέψουμε στη φύση να αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί μόνη της. Αλλά οι κυβερνήσεις μας κωλυσιεργούν, γιατί αυτό το πρόβλημα και η λύση του δεν απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης!

Έχουμε όμως μια ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό: Μια σημαντική σύνοδος κορυφής για τη
φύση εξελίσσεται ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ στο Μοντρεάλ, όπου οι κυβερνήσεις μας θα συζητήσουν για την προστασία του πλανήτη, για τα επόμενα 30 χρόνια! Υπόγραψε την παγκόσμια εκστρατεία για τη φύση -- το Avaaz θα μεταφέρει το μήνυμά μας στη σύνοδο κορυφής:

Πάτα για να σταματήσουμε την 6η εξαφάνιση 

Υπεραλίευση, θανατηφόρα φυτοφάρμακα, αποψίλωση, λαθροθηρία... Η λίστα δεν έχει τέλος. Ο άνθρωπος έχει βάλει σε κίνδυνο κάθε ζώο και φυτό που υπάρχει στον κόσμο. Ακόμη και τον εαυτό του. Με τη στήριξη του ΟΗΕ, μια ομάδα 550 επιστημόνων μόλις επιβεβαίωσε ότι η τεράστια απώλεια βιοποικιλότητας μπορεί να διαταράξει την παγκόσμια τροφική αλυσίδα, τις θάλασσες, τον αέρα που αναπνέουμε και την οικονομία.

Όμως η εξέλιξη μπορεί να είναι διαφορετική... Αν θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, αφήνοντας ήσυχη τη μισή στεριά και θάλασσα, και χρησιμοποιώντας με βιώσιμο τρόπο την άλλη μισή, μπορούμε να ανακόψουμε την εξαφάνιση των ειδών.

Πρέπει να δώσουμε προσοχή σ’ αυτό το πρόβλημα τώραΤο Avaaz έχει ήδη συναντήσει παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι λένε συνέχεια το ίδιο: «Θέλουμε να δούμε ότι ο κόσμος νοιάζεται -- δεν είναι στις ειδήσεις!». Το ίδιο έλεγαν και για την κλιματική αλλαγή, μέχρι που εκατομμύρια από εμάς κινητοποιηθήκαμε σε όλο τον κόσμο και πιέσαμε μαζικά για να την κάνουμε πρωτοσέλιδο. Το αποτέλεσμα ήταν η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. 

Τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τη φύση -- ας κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις μας, ώστε η προστασία των ειδών να γίνει προτεραιότητά τους. Πρόσθεσε τώρα το όνομά σου για τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη μας:

Πάτα για να σταματήσουμε την 6η εξαφάνιση 
Το κίνημά μας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μάχης για το περιβάλλον. Μόλις πρόσφατα 1,8 εκατ. μέλη του Avaaz πιέσαμε τη Βραζιλία να προστατέψει μια έκταση του Αμαζονίου στο μέγεθος της Δανίας, ενώ έχουμε βοηθήσει 4 ΦΟΡΕΣ να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο, για να σώσουμε τις θάλασσες. Είναι ώρα να συσπειρωθούμε και πάλι, για να προστατέψουμε τα ζώα και τα φυτά που ζουν μαζί μας στον πλανήτη Γη.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Diego, Marigona, Danny, Alice, Patri και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Στο χείλος της εξαφάνισης τα «Πάντα της Θάλασσας» -- Athens Voice
http://www.athensvoice.gr/environment/408160_sto-heilos-tis-exafanisis-ta-panta-tis-thalassas-eikone...

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος: Σε θανάσιμο κίνδυνο το είδος -- CNN Greece
https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/122312/pethane-o-teleytaios-arsenikos-leykos-rinokeros-se-t...

Σε εξέλιξη η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών -- Το Βήμα
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=601320

Οι επιστήμονες ζητούν μια συμφωνία σαν αυτή του Παρισιού, για να σωθεί η ζωή στη Γη (στα Αγγλικά) -- The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2018/jun/28/scientists-call-for-a-paris-style-agreement-to-save-life-on-earth

Σύμφωνα με έκθεση ομάδας παρακολούθησης, απομένουν μόνο 12 φώκαινες βακίτα (στα Αγγλικά) -- Mongabay
https://news.mongabay.com/2018/03/only-12-vaquita-porpoises-remain-watchdog-groups-report/

Η ζωή στη Γη δέχεται επίθεση, αλλά ακόμη υπάρχει ελπίδα (στα Αγγλικά) -- National Geographic
https://news.nationalgeographic.com/2018/03/ipbes-biodiversity-report-conservation-climate-change-spd/

Έκτη μαζική εξαφάνιση: Η εποχή της «βιολογικής εξόντωσης» (στα Αγγλικά) -- CNN
https://www.cnn.com/2017/07/11/world/sutter-mass-extinction-ceballos-study/index.html

Μπορούμε να βάλουμε στην άκρη τη μισή Γη για το καλό της φύσης; (στα Αγγλικά) -- The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2016/jun/15/could-we-set-aside-half-the-earth-for-nature



Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 47 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως
. Κινητοποιούμαστε για να φέρνουμε τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook και το Twitter.

Έλαβες αυτή την ειδοποίηση επειδή στις έγινες μέλος του Avaaz υπογράφοντας ένα ψήφισμα με τη διεύθυνση email Nektron444@gmail.com.

Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html