Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Γι’ αυτές τις εικόνες ευθύνονται δίποδα ζώα...ΦΩΤΟ


Κυνοκομείο Σπάρτης
Εικόνες φρίκης, αποτροπιασμού και ντροπής αποτυπώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν φιλόζωοι ακτιβιστές μέσα από τα δύο κυνοκομεία της Σπάρτης, που, όμως, αμφισβητεί ο δήμαρχος Ευάγγελος Βαλιώτης, ο οποίος μιλά για σκηνοθετημένο υλικό και προβοκάτσια.
Διάσπαρτα κρανία και οστά σκύλων, πεταμένα νεκρά ζώα, νεκρά ζώα σε αποσύνθεση δίπλα σε υγιή, μεγάλοι όγκοι πεταμένων, σε αποσύνθεση εντοσθίων αντί της κατάλληλης τροφής,
ζώα άρρωστα και σκελετωμένα δεμένα με κοντές αλυσίδες, πολλά από τα οποία, αντί για σκυλόσπιτα, ζουν μέσα σε μπαταρισμένους κάδους σκουπιδιών, βρόμα και δυσωδία από τα μη συλλεγμένα περιττώματα παντού.
Μια υγειονομική βόμβα σε δύο χώρους όπου ζουν γύρω στα 500 ζώα, που, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Σπάρτης, παραβιάζουν πολλαπλά όχι μόνο την περί ζώων νομοθεσία.
Το οπτικοακουστικό υλικό από τα περιφραγμένα «καταφύγια»-κολαστήρια όπου κρατούνται έγκλειστα για μια ζωή δύστυχα ζώα, επίσης κατά παράβαση της νομοθεσίας, τραβήχτηκε από μια ομάδα φιλόζωων, που το παρέδωσε στην Πανελλήνια Ομάδα Κατά της Κακοποίησης των Ζώων, στον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Σπάρτης και στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Καταγγελία από το ’15

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης έχουν καταγγελθεί για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά, ωστόσο η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά έγινε εφιαλτική, όπως καταμαρτυρούν και οι φωτογραφίες.
Από τον Δεκέμβριο του 2015, η ΠΦΠΟ είχε προειδοποιήσει με επιστολή της τον δήμαρχο Σπάρτης, Ευάγγελο Βαλιώτη, και τον υπεύθυνο για το κυνοκομείο αντιδήμαρχο Σταύρο Αργυρόπουλο, για τις «εξαιρετικά κακές συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτό, για το ότι τα ζώα υποσιτίζονταν, καθώς ο δήμαρχος είχε επιβάλει τον περιορισμό της τροφής τους» και για το γεγονός «ότι λειτουργούσε σε συνθήκες παρανομίας».
Αλλά και τον Οκτώβριο του 2017, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού, η ΠΦΠΟ είχε ζητήσει να μπει τέρμα στην κακοποίηση των σκύλων στον χώρο των κυνοκομείων.
Σύμφωνα με την καταγγελία της, τα ζώα στοιβάζονταν «σε κλουβιά ή διέμεναν σε κάδους σκουπιδιών και διάφορα είδη ψυγείων, σιτίζονταν με ωμό κοτόπουλο και ήταν γεμάτα ψύλλους και τσιμπούρια, αφού είχαν να αποπαρασιτωθούν πάνω από δύο χρόνια».
Ξεπερνώντας τις καταγγελίες, ο πρώτος αριστερός δήμαρχος στην ιστορία της Σπάρτης, που είχε αναδειχθεί με το ΚΚΕ, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 9 Οκτωβρίου 2017 είχε ζητήσει την αλλαγή της νομοθεσίας που προστατεύει τα αδέσποτα, ώστε ουσιαστικά να επιτρέπεται είτε η εξαγωγή είτε η θανάτωση των αδέσποτων σκύλων που δεν υιοθετούνται. Την αλλαγή της νομοθεσίας είχε υποστηρίξει και ο αντιδήμαρχος Σταύρος Αργυρόπουλος, καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Σπάρτης.

Τι λέει ο δήμαρχος

Νεκρά ζώα και κρανία σε χώρους του κυνοκομείου Σπάρτης, σύμφωνα με φιλόζωωους.
Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης αρνείται τα καταγγελλόμενα: «Πρόκειται για μια σκηνοθετημένη κατάσταση από δυο-τρεις φιλόζωους, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα και θα προχωρήσουμε σε μηνυτήριες αναφορές», δήλωσε. «Θα απαντήσουμε σε όλα αυτά τα συκοφαντικά για τον δήμο και για τα πρόσωπα που ασχολούνται με τα κυνοκομεία».
«Θεωρείτε ικανοποιητική την κατάσταση που επικρατεί στα κυνοκομεία του δήμου;» τον ρωτήσαμε:
«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Είναι ένας χώρος φύλαξης αδέσποτων ζώων, δεν είναι κυνοκομείο. Φέτος είχαμε δύο ελέγχους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τον Οκτώβριο κάναμε 11 υιοθεσίες και ήταν μέσα κάθε μέρα κόσμος και τα πτώματα που εμφανίζονται σε αποσύνθεση δεν γίνονται έτσι σε λίγες μέρες. Θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Δήμο Σπάρτης, ο οποίος έχει δαπανήσει φέτος περίπου 120 χιλιάδες ευρώ για να συντηρήσει τα αδέσποτα, έχει πάνω από 200 ζώα τσιπαρισμένα και έχει συνεργάτη κτηνίατρο που τον πληρώνει 35.000 ευρώ τον χρόνο για να περιθάλπει τα αδέσποτα και πληρώνει 40.000 ειδική ομάδα εργαζόμενων που τα συντηρούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα», μας είπε. Και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για προβοκάτσια για να σπιλώσουν μια μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο δήμος».

Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός

Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα κυνοκομεία της Σπάρτης, η ΠΦΠΟ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ευρωβουλευτές όλων των χωρών, τον πρόεδρο και τα κόμματα της Βουλής, αλλά και τους φιλοζωικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, ενώ ζητά από τον πνευματικό κόσμο να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές.
Η ΠΦΠΟ απαιτεί να κλείσουν όλα τα «κυνοκομεία της ντροπής», που είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, την εφαρμογή της κείμενης για τα ζώα νομοθεσίας και να ληφθούν μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία για να σταματήσει το αίσχος των εξαθλιωμένων αδέσποτων.
«Ζητάμε να τιμωρούνται όλοι εκείνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, που κουρελιάζουν τους νόμους και κάνουν ό,τι θέλουν απέναντι στα ζώα, με την επικίνδυνη ανοχή πολλές φορές των διαφόρων αρχών. Αναμένουμε τη δραστική επιτέλους παρέμβαση των αρμοδίων για τα δύο κυνοκομεία Σπάρτης, όπου στοιβάζονται σαν άψυχα αντικείμενα εκατοντάδες ψυχές», επισημαίνει.
Συντάκτης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html