Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Η Ισπανία παρατείνει την παραμονή των Patriot στην Τουρκία



Η Ισπανία ενέκρινε την παράταση για έξι μήνες την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος Patriot στην επαρχία των Αδάνων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Μαδρίτη αποφάσισε  να παρατείνει την ανάπτυξη των πυραύλων για την προστασία της αεροπορικής  βάσης Ιντσιρλίκ μέχρι το τέλος του έτους.

 Η διαδικασία της παράτασης θα κοινοποιηθεί επίσημα μετά από την έγκριση του ΝΑΤΟ.


Το ισπανικό αντιπυραυλικό σύστημα βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας από το 2015, μετά από αίτημα της χώρας στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση πιθανόν απειλών από τη Συρία.


Οι ιστορικοί δεσμοί


Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Τουρκία αναφερόμενος στην πρόθεση της χώρας του να παρατείνει την ανάπτυξη του ισπανικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot,  τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν διέλθει από μακροχρόνιες θετικές σχέσεις εδώ και αιώνες, όταν οι  δύο πρώην  αυτοκρατορίες -Ισπανική και Οθωμανική, υπέγραψαν μια συνθήκη ειρήνης το 1782 και επί 250 χρόνια περίπου οι σχέσεις τους έχουν βάση τη φιλία και την οικονομική συνεργασία.


Πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αυξηθεί  όταν η Ισπανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα όταν η Τουρκία ενίσχυσε τις σχέσεις της με την ΕΕ μέσω της τελωνειακής ένωσης το 1995.


--


               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html