Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Συρία: Αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει την κλοπή αρχαίων από τους μισθοφόρους των Τούρκων



Δεκέμβριος 16, 2019

Η εφημερίδα American Herald Tribune αποκάλυψε ότι οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αφρίν, βόρεια του Χαλεπίου, έκλεψαν ένα άγαλμα λιονταριού από τον γνωστό αρχαιολογικό χώρο Άιν Ντάρα (Ain Dara).


Η εφημερίδα επικαλούμενη εντόπιες πηγές σημειώνει ότι το γνωστό άγαλμα δεν υπάρχει πλέον στον αρχαιολογικό χώρο Άιν Ντάρα, μάλιστα, αρχαιολόγος παρουσίασε φωτογραφίες του 2018 και σημερινές που φανερώνουν την απουσία του αγάλματος από τη  θέση του.
Ο ναός Άιν Ντάρα, που έλαβε την ονομασία από το πλησιέστερο χωριό Άιν Ντάρα, ανακαλύφθηκε το 1982 και είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Συρία, αντιπροσωπεύοντας τον πολιτισμό των Αραμαίων που τον έχτισαν κατά την 1η χιλιετία προ Χριστού.


Το αμερικανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι κανένας δεν μπορεί να κλέψει αυτό το σημαντικό ιστορικό μνημείο, με εξαίρεση τις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το τουρκικό καθεστώς  που κατέκλυσαν την περιοχή, και το τεράστιο μέγεθος του αγάλματος δεν καθιστά δυνατή τη μετακίνησή του από το χώρο εκτός από ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου.


Επιπρόσθετα, στη Russia Today ο αρχαιολόγος Σαλάχ Σαΐνου που ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των επιθέσεων εναντίον των αρχαιολογικών χώρων στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι η απουσία του μεγάλου λέοντος έγινε αντιληπτή όταν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις  εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μαζί με τους μισθοφόρους τους.


Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και οι τρομοκρατικές δυνάμεις που λειτουργούν υπό τη διοίκηση των Τούρκων, έκλεισαν τον αρχαιολογικό χώρο και τον μετέτρεψαν σε στρατιωτικό χώρο, σύμφωνα με το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγήςhttp://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html