
•
Από τις ανασκαφές στην Κνωσό και σε άλλες μινωικές θέσεις έχουν βρεθεί
άφθονα κελύφη σαλιγκαριών, ένδειξη ότι καταναλώνονταν συστηματικά ήδη
από την 3η χιλιετία π.α.χ.χ.
•
Ο Αριστοτέλης αναφέρει τους χοχλιούς στα Περί ζώων ιστορίαι, δίνοντας
λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής τους. Αυτό δείχνει ότι οι αρχαίοι
Έλληνες γνώριζαν καλά το είδος και το αξιοποιούσαν στη διατροφή τους.
•
Ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές κάνει αναφορές σε μαλάκια και
σαλιγκάρια που συνόδευαν τα συμπόσια, αποδεικνύοντας πως δεν ήταν μόνο
φαγητό ανάγκης, αλλά και νοστιμιά που είχε θέση στο τραπέζι.

Το σιτάρι ήταν η βάση της ελληνικής δίαιτας στην αρχαιότητα:
• Με αυτό έφτιαχναν άρτο, πλακούντες, πόριους χυλούς και αρτοσκευάσματα.
• Συνόδευε σχεδόν κάθε γεύμα και θεωρούνταν δώρο της θεάς Δήμητρας προς τους ανθρώπους.
•
Στα Δειπνοσοφιστά αναφέρεται και ο ρόλος των δημητριακών ως συνοδευτικό
τροφίμων υψηλής πρωτεΐνης όπως τα ψάρια, τα όσπρια και τα μαλάκια.

Η σύζευξη σαλιγκαριών με σιτάρι στην κρητική παράδοση:
• Αντανακλά έναν αρχέγονο τρόπο σκέψης: η γη και η βροχή που γεννούν τα σαλιγκάρια, συναντούν τον καρπό της Δήμητρας, το σιτάρι.
• Δημιουργεί ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, ιδανικό για να θρέψει τους ανθρώπους σε δύσκολες εποχές.
•
Αποτελεί παράδειγμα συνέχειας της γαστρονομικής μνήμης, καθώς οι
πρόγονοί μας συνδύαζαν συχνά ζωικές και φυτικές τροφές για ισορροπημένη
διατροφή.

Με
σεβασμό στη μακραίωνη αυτή παράδοση, δημιούργησα μια σύγχρονη
γαστρονομική εκδοχή του πιάτου, που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν:


Σε
αυτήν την πρόταση, το σιτάρι εμφανίζεται με τη μορφή πλιγουριού, οι
χοχλιοί μεταμορφώνονται σε τραγανή υφή και γεύση, ενώ η προσθήκη
μανιταριών φέρνει στο πιάτο μια ακόμη αρχέγονη γεύση της φύσης.
Ολοκληρώνεται με την έντονη, αυθεντική παρουσία του ξυγάλου, ενός
παραδοσιακού τυριού της Κρήτης.
Ένα
πιάτο που δεν αποτελεί απλώς μια δημιουργία· είναι ένας διάλογος με την
ιστορία, ένας τρόπος να αποδώσουμε τιμή στις ρίζες μας και να
αποδείξουμε ότι η γεύση ταξιδεύει αδιάκοπα μέσα στους αιώνες.
Από την αρχαιότητα στο σήμερα
Στην
Κρήτη, το πιάτο αυτό παραμένει ζωντανό, δείχνοντας πώς οι παραδόσεις
ταξιδεύουν μέσα στους αιώνες. Οι χοχλιοί με σιτάρι δεν είναι απλώς μια
τοπική συνταγή· είναι κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας, που κρατά
δεσμούς με την καθημερινότητα των Μινωιτών και των αρχαίων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html