Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Τι μαρτυρούν οι οκτάφυλλοι ανάγλυφοι ρόδακες;

Στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Αμφίπολη φαίνονται και οι οκτάφυλλοι ανάγλυφοι ρόδακες. Και το ερώτημα που εύλογα προκαλείται είναι, αυτοί, μαρτυρούν τον Μακεδόνα Βασιλιά “ένοικο”;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των νεώτερων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης : «Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων» (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα).



Όμως οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο και μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως από την Μακεδονική Δυναστεία. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.

Υποθέτω ότι ο αριθμός των φύλλων σχετίζεται με αυτόν τον οποίο αντιπροσωπεύει ο ρόδακας, άρα οι δεκάφυλλοι ρόδακες που διακοσμούν την λάρνακα οριζοντίως σίγουρα αποδίδονται στον νεκρό που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Φίλιππος.

Οι οκτάφυλλοι ρόδακες καθώς είναι κατακόρυφοι (αν η κατακόρυφη απεικόνιση συμβολίζει την ροή της γενιάς, δηλαδή τον απόγονο του ) θεωρώ ότι αποδίδονται σε αυτόν ο οποίος προέρχεται από τον νεκρό, δηλαδή στον υιό του, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Αλέξανδρος και συνεπώς το σύμβολο του Αλεξάνδρου είναι ο οκτάφυλλος ρόδακας. (Θα ήταν ενδιαφέρον αν βρίσκαμε και κάπου αλλού σχέση του Αλεξάνδρου με τον οκτάφυλλο ρόδακα).

Αν λοιπόν η υπόθεση μου περί της αντιστοίχισης του αριθμού των φύλλων των ροδάκων με πρόσωπα της Μακεδονικής Δυναστείας είναι σωστή, το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι :
1) ο τάφος της Αμφίπολης είναι σίγουρα βασιλικός και
2) με μεγάλη πιθανότητα να ανήκει στον Αλέξανδρο τον υιό του Φιλίππου, οπότε αποκλείεται η περίπτωση ο νεκρός να είναι κάποιος στρατηγός ή ναύαρχος (θεωρώ αδύνατο να οικειοποιόταν κάποιος ένα βασιλικό σύμβολο χωρίς να ανήκει στην Δυναστεία) ούτε φυσικά κάποιο άλλο μέλος της Μακεδονικής Δυναστείας να χρησιμοποιούσε σύμβολο που έχει αποδοθεί σε κάποιον άλλο.





Βλέπουμε δηλαδή καταγεγραμμένη σχέση μεταξύ των οκτάφυλλων ροδάκων, όπως αυτοί που ανευρέθησαν στον διαφραγματικό τοίχο του τάφου της Αμφίπολης και του Αλεξάνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html