Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

H πλανεύτρα Γη την νύχτα-Φώτος


greece-at-night-google-maps-nasa-«Black Marble» της NASA η πλανεύτρα Γη, την νύχτα
Οι νέοι «νυχτερινοί» χάρτες της Google απεικονίζουν όμορφες εικόνες από τον πλανήτη τη νύχτα και έχουν συντεθεί με τη βοήθεια δεδομένων που αποκτήθηκαν από το δορυφόρο Suomi NPP τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2012.
Ο δορυφόρος πέτυχε να «αιχμαλωτίσει» τις βραδινές λήψεις με τη βοήθεια μίας ειδικής τεχνολογίας που ονομάζεται Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS). Όπως αναφέρει μάλιστα η
Google, χρειάστηκαν 312 τροχιές του δορυφόρου για να μπορέσει να φωτογραφηθεί ολόκληρη η γη. Ο δορυφόρος Suomi NPP που έλαβε αυτές τις εικόνες, σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της NASA, είναι τόσο «ευαίσθητος», ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει το φως ακόμη και από ένα πλοίο που βρίσκεται μόνο του στη θάλασσα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μίας τεχνολογίας που ονομάζεται Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS). Και όπως καταλαβαίνετε, με τέτοια μέσα σύλληψης εικόνων, ο φωτογραφίες που προκύπτουν είναι πραγματικά εντυπωσιακές.
Πέρα από τη συλλογή «Black Marble», η NASA έδωσε στη δημοσιότητα και μία σειρά από εικόνες από άλλα σημαντικά γεγονότα στη Γη, όπως φάνηκαν από το διάστημα. Έτσι, εικόνες υψηλής ανάλυσης δείχνουν με λεπτομέρεια φωτοβολίδες στη Βόρεια Ντακότα, το επίπεδο των πάγων στην Αρκτική κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας, καθώς και στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια του τυφώνα Sandy.
Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο στο Σαν Φρανσίσκο, με το όνομα «Black Marble» να εμπνέεται από μία ακόμη διάσημη σύνθετη εικόνα της NASA με το όνομα «Blue Marble».
Ο δορυφόρος που έλαβε αυτές τις εικόνες «πετάει» πάνω από οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας της γης δύο φορές τη μέρα, στη 1:30 προ και μετά μεσημβρίας. Βρίσκεται 512 μίλια πάνω από την επιφάνειά της και στέλνει τα δεδομένα μία φορά ανά τροχιά σε ένα σταθμό που βρίσκεται στη Νορβηγία.
“Τα φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα δεδομένα με τα οποία είχα την ευκαιρία να δουλέψω» αναφέρει ο Chris Elvidge, επικεφαλής της ομάδας παρατήρησης της γης στο Γεωφυσικό Κέντρο Δεδομένων της NOAA. «Πάντα μένω κατάπληκτος με το τι δείχνουν οι εικόνες από τα φώτα της πόλης για την ανθρώπινη δραστηριότητα”
Μια σύνθετη εικόνα που αποτελείται από δεδομένα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια 9 ημερών τον Απρίλιο του 2012 και 13 ημερών τον Οκτώβριο του 2012. Άλλωστε χρειάστηκαν 312 τροχές και 2.5TBytes δεδομένων για να υπάρξει μία καθαρή εικόνα από κάθε κομμάτι της ηπειρωτικής επιφάνειας της γης καθώς και των νησιών. Τα φώτα μίας πόλης, όπως φαίνεται από το διάστημα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ειδήμονες καθώς περιγράφουν την ιστορία της αστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι εμφανές κατά μήκος της διαδρομής του ποταμού Νείλου, και περιγράφεται μέσω των φώτων που φαίνονται στη φωτογραφία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων της ακτής.
Ρίξτε μια ματιά στον χάρτη και δείτε σε πόσα σημεία της γης υπάρχει φωτισμός, νοιώστε το δέος όταν περιπλανιέστε πάνω απ τον χαώδη ωκεανό και σε κάθε περίπτωση απολαύστε την δική μας όμορφη Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε τους νέους «νυχτερινούς» χάρτες της Google εδώ.
Πηγή: Mashable

9 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html