Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Αλκιβιάδης

Ο Αλκιβιάδης (450-404 π.α.χ.χ.) ήταν ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός, ο οποίος άλλαξε την πολιτική του και άλλαξε στρατόπεδο στον Πελοποννησιακό πόλεμο μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, όπως συχνά ως ένας άνθρωπος αλλάζει τα παπούτσια του. Ως νεαρός, φιλόδοξος και με υπερηφάνεια, καταγόταν από μια παλιά αριστοκρατική οικογένεια (δηλαδή, των Αλκμεωνιδών), ο Αλκιβιάδης ήταν αλαζονικός και με αυτοπεποίθηση, αλλά ήταν ένας φίλος του Σωκράτη,  ένα άτομο το οποίο σεβόταν. Έγινε   πολιτικός και κατά την έναρξη του πολέμου, υποστήριξε μια επιθετική στάση εναντίον της Σπάρτης. Πρότεινε και έπεισε τους Αθηναίους να
ξεκινήσουν την καταστροφική εκστρατεία στη Σικελία στο πλαίσιο του χειρισμού του Νικία (415 π.α.χ.χ.). Λίγο μετά, όμως, ανεκλήθη στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει κατηγορίες βεβήλωσης (δηλαδή, ευνουχισμό των Ερμών   (αγαλμάτων των θεών της πόλης) και βεβήλωση των Ελευσινίων Μυστηρίων), που φέρεται ότι διέπραξε κάποιες νύχτες πριν από την έναρξη εκστρατείας του στόλου. Ο Αλκιβιάδης δεν επέστρεψε στην Αθήνα, αντί αποσκίρτησε στον εχθρό, όπου συνεργάστηκε με τους Σπαρτιάτες ως στρατιωτικός σύμβουλος στον πόλεμο με την Αθήνα (415-412 π.α.χ.χ.). 

Στη Σπάρτη, όμως, ο Αλκιβιάδης έκανε εχθρούς πάρα πολούς, και να γίνουν τα πράγματα αφόρητα γι 'αυτόν, ο Αλκιβιάδης αποπλάνησε τη γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης Άγη ΙΙ. Αποφεύγοντας τη σύλληψη, ο Αλκιβιάδης, στη συνέχεια κατέφυγε στην Περσία, τον παραδοσιακό εχθρό όλων των Ελλήνων, για μια ακόμη φορά αλλάζει την υποταγή του (412-411π.α.χ.χ). Συμβούλεψε τον Πέρση σατράπη Τισσαφέρνη να επιτρέψει στους Έλληνες "να κτυπούν ο ένας τον άλλον" στον πόλεμο ώστε να είναι εύκολο για τους Πέρσες να τους κατακτήσουν. Αλλά με τους πολιτικούς του συμμάχους επανάκτησε τον έλεγχο  στην Αθήνα, ο Αλκιβιάδης ανακλήθηκε, και για άλλη μια φορά διορίστηκε "Στρατηγός", δηλαδή Αθηναίος στρατιωτικός διοικητής (410 με 408 π.α.χ.χ.). Στρατιωτικές και ναυτικές νίκες που κατέκτησαν οι   Σπαρτιάτες, σε συνδυασμό με τις αντιξοότητες της Αθηναϊκής πολιτικής, όταν οι πολιτικοί του εχθροί ξανακέρδισαν την εξουσία, ο Αλκιβιάδης   και πάλι εξορίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε στη Φρυγία, όπου ζητούσε την βοήθεια των Περσών για τους Αθηναίους, από δολοφόνους που απέστειλλαν  οι   Σπαρτιάτες. Η ζωή του παραμένει αμφιλεγόμενη για τους συμπολίτες του Αθηναίους και τους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, όπως για τους σύγχρονους μελετητές.

 http://ermionh.blogspot.gr/2015/01/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html