Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης 251 ΝΑΙ για την ελληνική πρόταση - Τη χάσαμε τη δεδηλωμένη "πατριώτη"


Μετά την ονομαστική ψηφοφορία η ελληνική πρόταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία με 251 ΝΑΙ, 32 ΟΧΙ και 8 βουλευτές να δηλώνουν παρών. Αυτό σημαίνει πως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει
την εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί το Σάββατο με τους δανειστές, αλλά η κυβέρνηση βγαίνει από αυτή τη διαδικασία με σοβαρότατα τραύματα και ένα μεγάλο ρήγμα.

Ωστόσο Ο Τσίπρας έχασε τη δεδηλωμένη - 17 Κορυφαία στελέχη απέναντι στην κυβέρνηση!

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν δύο που καταψήφισαν την ελληνική πρόταση και πρόκειται για την κα Γαϊτάνη και την κα Ψαρέα. Παρόντες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι υπουργοί Λαφαζάνης και Στρατούλης και οι βουλευτές: Κυρίτση, Σταθάς, Σκούμας, Λαπαβίτσας και Λεουτσάκος.


Επιστολή 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν από την ψηφοφορία

"Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε" αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμμετείχαν στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία της Ολομέλειας, παρόλο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας), Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας), Ελένη Σωτηρίου (Αττικής) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας) εξηγούν με κοινή του δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα γιατί δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Η δήλωση των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν συμμετείχαμε στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για τους παρακάτω λόγους:

Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.

Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.

Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική –και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.

Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας.


Παναγιώτης Λαφαζάνης: Γιατί ψήφισα “παρών”

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά το “παρών” στην ψηφοφορία στην Βουλή εξήγησε τους λόγους που δεν πήρε θέση υπέρ του “ναι”.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, εξηγώντας τους λόγους που ψήφισε “παρών”. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε: “Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. 

Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας”.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html