Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Manuel Arriaga Για την επανεκκίνηση της δημοκρατίας Εκδόσεις Αιώρα

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί οπωσδήποτε πριν πάμε στις κάλπες για να ψηφίσουμε αποτελεί το νέο ωιωλίο του Μανουέλ Αριάγκα με τίτλο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας τολμά να προσεγγίσει το θέμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και να μας δείξει τις παθογένειές της.Μας αναλύει τους λόγους
για τους οποίους το σύστημα αυτό είναι ανεπαρκές και οι επαγγελματίες πολιτικοί δεν κατορθώνουν ποτέ να μας εκπροσωπήσουν. Διερευνά τις ατίες της διαφθοράς και λαικισμού και μας αναλύει τη διαρκή αποτυχία του πολιτικού προσωπικού να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Από εκεί και πέρα προχωρά στη πρόταση κάποιων λύσεων έτσι ώστε η δημοκρατία να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα και ουσιαστικότερα. Προτείνει τα συμβούλια των πολιτών τα οποία θα έχουν λόγο σε πολλά ζητήματα όπως η δικαιότερη εκλογική διαδικασία, ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, ο έλεγχος του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Δείχνει γιατί το πολιτικό προσωπικό φαίνεται να γνωρίζει τόσα πολλά πράγματα και μας κάνει να κατανοήσουμε ότι και ο μέσος πολίτης είναι σε θέση να πάρει σωστές αποφάσεις όταν έχει τη κατάλληλη πληροφόρηση. Στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της Ισλανδίας και μας αναλύει γιατί οι πολίτες κατόρθωσαν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο που είχε περιέλθει λίγα χρόνια νωρίτερα λόγω των οικονομικών δυσκολιών.Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να γίνουμε ενεργοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html