Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ανοιξε στη Δανία το πρώτο σούπερ μάρκετ για ληγμένα τρόφιμα; Οχι ακριβώς.

196783-wefood-food-waste-surplus

Σίγουρα θα είδατε αυτό το άρθρο να γυρνάει στο διαδίκτυο, το οποίο μας ενημερώνει για το ότι στη Δανία δημιουργήθηκε το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα, ας δούμε τι λέει.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα είναι γεγονός στη Δανία.

Το We Food, όπως λέγεται το κατάστημα, πουλά ληγμένα τρόφιμα σε φθαρμένες συσκευασίες.
Στόχος πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα είναι η καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού.
Τα τρόφιμα πωλούνται σε χαμηλές τιμές – έως και 50% κάτω από την αρχική τιμή – για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια.
Έχει υπολογιστεί ότι στη Δανία περίπου 700.000 τόνοι τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται κάθε χρόνο. Είναι το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.
Πίσω από τη δημιουργία του σούπερ μάρκετ βρίσκεται μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το κατάστημα δεν απευθύνεται απλώς σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα αλλά σε όλους όσους αντιτίθενται στην κατασπατάληση των τροφίμων. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή είναι πολιτικά και ηθικά σωστή» σημειώνουν.
Το We Food συνεργάζεται με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας καθώς και με πολλούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Η Δανή υπουργός Τροφίμων και Περιβάλλοντος τόνισε: «Είναι γελοίο τόσα τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι κακό για το περιβάλλον. Επίσης σπαταλάμε χρήματα για το τίποτα. Το We Food είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων».
Πρόσφατα η Γαλλία απαγόρευσε με νόμο στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα τρόφιμα στα σκουπίδια.
tvxs


Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με τις ημερομηνίες λήξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου και είναι σαφές ότι, τρόφιμα τα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει αναπτυχθεί και εφαρμοστεί ένα περίπλοκο φάσμα νομοθεσιών και προτύπων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε όλη την τροφική αλυσίδα. Στα ευαλλοίωτα, από μικροβιολογικής πλευράς, τρόφιμα (όπως τα μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα έτοιμα φαγητά και οι σαλάτες), αναγράφεται στη συσκευασία μια ημερομηνία λήξεως και δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μετά από αυτή την ημερομηνία, καθώς αυτό θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Επιπρόσθετα, σε πολλά τρόφιμα αναγράφεται μια ημερομηνία «βέλτιστης κατανάλωσης» (αναγράφεται συνήθως ως «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από»),  η οποία παρέχει μια ένδειξη της ελάχιστης διάρκειας ή της περιόδου κατά την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις συγκεκριμένες ιδιότητες του, υπό κατάλληλη αποθήκευση. Με άλλα λόγια, ένα προϊόν του οποίου αυτή η ημερομηνία «βέλτιστης κατανάλωσης» έχει παρέλθει, ίσως είναι ακόμα ασφαλές προς κατανάλωση, αλλά ο κατασκευαστής δεν εγγυάται πλέον τις οργανοληπτικές του ιδιότητες (π.χ. γεύση, άρωμα, εμφάνιση, κ.λπ.).
http://www.eufic.org/article/el/artid/Food-labelling-A-wealth-of-information-for-consumers/
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν δύο ημερομηνίες, μία βέλτιστης κατανάλωσης, η οποία,ακόμα και αν έχει παρέλθει, μπορεί το προϊόν να είναι ασφαλές προς κατανάλωση αλλά δεν εγγυώνται από το κατασκευαστή οι οργανοληπτικές του ιδιότητες, γεύση, άρωμα κλπ.
Τι είναι η βέλτιστη κατανάλωση; Θυμηθείτε το « Ανάλωση κατά προτίμηση»  ή «Best before»
 Βάσει νόμου, τα τρόφιμα πρέπει να φέρουν την ημερομηνία «Ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» ή την «Ημερομηνία λήξεως». Αυτές οι δύο εκφράσεις σημαίνουν διαφορετικά πράγματα:
Η ημερομηνία «Ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» δείχνει την «ελάχιστη διάρκεια», ή την περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας τα τρόφιμα διατηρούν τις συγκεκριμένες ιδιότητές τους όταν αποθηκεύονται κατάλληλα. Με άλλα λόγια, ένα προϊόν του οποίου η ημερομηνία «Ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» έχει περάσει, μπορεί ακόμα να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά ο κατασκευαστής δεν εγγυάται πια για τις οργανοληπτικές ιδιότητες του προϊόντος (π.χ. γεύση, μυρωδιά, κ.λπ.).
Η «Ημερομηνία λήξεως» αναγράφεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητα, από μικροβιολογικής άποψης, προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας, εάν δεν καταναλωθούν εντός μιας ορισμένης περιόδου. Αυτά τα προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι έτοιμες σαλάτες, πρέπει να φέρουν μια «Ημερομηνία λήξεως», μετά το πέρας της οποίας δεν πρέπει να καταναλωθούν. Επιπλέον, ο κατασκευαστής πρέπει να εξηγεί υπό ποιες συνθήκες πρέπει να διατηρείται το προϊόν για να παραμείνει φρέσκο για όσο το δυνατό περισσότερο χρονικό διάστημα, αναφέροντας, παραδείγματος χάριν, την κατάλληλη θερμοκρασία ψύξης του.
http://www.eufic.org/article/el/nutrition/fats/artid/labels-consumer-choice/
η επισήμανση «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ή «Best before») αφορά τη γεύση και την υφή του τροφίμου, αλλά όχι την ασφάλειά του. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν κινδυνεύετε αν καταναλώσετε το προϊόν για κάποιο διάστημα αφότου παρέλθει η ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ή υφή.
http://www.onmed.gr/ygeia/item/335941-analosi-kata-protimisi-prin-apo-vs-analosi-eos-poies-einai-oi-diafores
Mε βάση τα παραπάνω λοιπόν βλέπουμε ότι, η πώληση ληγμένων τροφίμων απαγορεύεται, ενώ η κατανάλωση τροφίμων που η ημερομηνία βέλτιστης κατανάλωσης έχει παρέλθει, μπορεί να είναι ασφαλής, δεν υπάρχει εγγύηση όμως ότι το προϊόν θα έχει τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση, υφή, μυρωδιά.
Tα τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία βέλτιστης κατανάλωσης έχει παρέλθει και όχι αυτά που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης πωλούνται στη Δανία και το σούπερ μάρκετ WE FOOD. Δεν πωλούνται όμως μόνο τρόφιμα αλλά και καλλυντικά ή προϊόντα οικιακής χρήσης, όλα βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης ή οι συσκευασίες τους είναι χτυπημένες και δεν τοποθετούνται στα ράφια των υπολοίπων σούπερ μάρκετ από πλευράς αισθητικής και μόνο.
https://www.noedhjaelp.dk/vaer-med/wefood-danmarks-foerste-butik-med-overskudsmad/om-wefood

Γιώργος Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html