Mια απρόβλεπτη εξέλιξη στην δικαστική διερεύνηση των συνθηκών πρόκλησης δύο πυρκαγιών το θέρος του 2013 στην περιοχή του Αγίου Σουλά σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των εθελοντών δασοπυρόσβεσης και των κατοίκων της Σορωνής.
Χειρισμοί που έγιναν αρμοδίως από προανακριτικούς υπαλλήλους, οδήγησαν τότε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος ενός 40χρονου τότε οικοδόμου, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, μέλους του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής.
Θεωρήθηκε συγκεκριμένα ως υπαίτιος των πυρκαγιών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σάλος στο νησί, ενώ πλέον, ο υπεράνω πάσης υποψίας «ύποπτος», βρίσκεται αντιμέτωπος, με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, που τον παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου την 19η Σεπτεμβρίου 2016!
Ο 40χρονος, που είχε κρατηθεί επί 4ήμερο αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται, ενώ οι πιθανολογήσεις των ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) δεν επιβεβαιώθηκαν από τη λήψη καταθέσεων από πέντε μάρτυρες συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή της ΠΥΡ, ενώπιον της Ανακρίτριας.
Η σύλληψή του αποτέλεσε εξάλλου την απαρχή του «διαζυγίου» της ΠΥΡ με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου και αδελφός του, 41χρονου, είχε καταθέσει, ότι παραιτείται από τη θέση του, σφόδρα ενοχλημένος και από το γεγονός ότι έχει στοχοποιηθεί και ο ίδιος ως ύποπτος για άλλες δύο πυρκαγιές.
Ενώπιον της ανακρίτριας κατέθεσαν συγκεκριμένα ο διοικητής της ΠΥΡ, ο πρόεδρος του συλλόγου και αδελφός του κατηγορούμενου, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, ο αντιπρόεδρος των CBer και ένας εθελοντής.
Απολογούμενος ο 40χρονος τόνισε εισαγωγικά ότι από το έτος 2009, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, μετείχε στην ομάδα εθελοντών για την περιφρούρηση των δασών της περιοχής.
Έκανε περιπολίες κατά την θερινή περίοδο που είναι υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές, σε ώρες που επέτρεπαν οι επαγγελματικές του ασχολίες και επιπλέον συμμετείχε ενεργά σε κατασβέσεις πυρκαγιών, όχι μόνο στην περιοχή της Σορωνής, αλλά κι αλλού.
Όλες οι ενέργειές του, όπως και των υπόλοιπων μελών του Συλλόγου, ήταν πάντα σε συνεργασία και εν γνώσει, τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και της Διεύθυνσης Δασών.
Ο Σύλλογος είχε εφοδιάσει με κάρτες μέλους την ομάδα πυρασφάλειας, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική και την Διεύθυνση Δασών, προκειμένου σε πιθανούς ελέγχους κατά τις περιπολίες του να τις επιδεικνύουν.
Για την πρώτη πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2013, στη θέση Μόι του Αγίου Σουλά, κατέθεσε, ότι την συγκεκριμένη ημέρα εργαζόταν από το πρωί σε οικοδομικές εργασίες, στο σπίτι ενός Αγγλου στη Σορωνή μαζί με συγχωριανό του, που κατονόμασε.
Σχόλασαν περί την 19.00 ώρα και πήγαν στο σπίτι του για καφέ. Περί ώραν 20.00 δέχτηκε τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, που τον ενημέρωσε για την πυρκαγιά και έδωσαν ραντεβού στο κατάστημά του, για να ετοιμάσουν το αυτοσχέδιο πυροσβεστικό όχημα του Συλλόγου και να μεταβούν επιτόπου.
Στο κατάστημα του αντιπροέδρου βρισκόταν ακόμη ένα άτομο, το οποίο ομοίως κατονομάστηκε.
Και οι τρείς μετέβησαν στο χώρο της πυρκαγιάς κι εκεί υπήρχαν ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν σε δύο σημεία.
Δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο χώρο της πυρκαγιάς και όταν έσβησε απεχώρησαν.
Στο δρόμο, με κατεύθυνση από Διμυλιά προς Σορωνή, διέκριναν να βγαίνει από τον δασικό δρόμο, που βρίσκεται πριν το καινούργιο γήπεδο του Αγίου Σουλά, ένα μηχανάκι, χωρίς φώτα. Ο δρόμος αυτός βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από το σημείο που είχε ξεσπάσει η φωτιά.
Σταμάτησαν επειδή τους κίνησε την περιέργεια το μηχανάκι με τα κλειστά φώτα και διαπίστωσαν ότι ήταν ένας πυροσβέστης ο οποίος κατονομάζεται.
Ο πυροσβέστης αυτός τους ρώτησε πού ήταν η φωτιά γιατί δεν την έβρισκε.
Για την συγκεκριμένη πυρκαγιά, υπάρχει στη δικογραφία μία και μοναδική ένορκη μαρτυρική κατάθεση από την οποία κανένα ουσιαστικό στοιχείο δεν προκύπτει εις βάρος του αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Το μόνο που καταθέτει ο μάρτυρας είναι ότι από συζητήσεις που ακούγονται μετά από φωτιές στα πηγαδάκια είναι ότι τις βάζουν ο ίδιος και ο αδελφός του, που έχουν το παρατσούκλι «ΠΑΓΚΑΛΑΚΙΑ».
Ζήτησε μάλιστα να εξεταστούν ως μάρτυρες για την επιβεβαίωση των ανωτέρω 4 άτομα.
Για τη δεύτερη πυρκαγιά της 13ης Αυγούστου 2013, στη θέση Τσεκούρι, του Αγίου Σουλά εξήγησε ότι εργαζόταν στο σπίτι του ίδιου αλλοδαπού μαζί με ένα συγχωριανό του. Γύρω στις 11.30 με 12.00 τελείωσαν τις εργασίες και ο συγχωριανός του απεχώρησε ενώ ο ίδιος μετέβη για εργασία στο σπίτι έτερου συγχωριανού του. Από την δουλειά εκείνη τελείωσε στις 17.30 με 18.00 και αμέσως πήγε σπίτι του. Στις 18.00 δέχτηκε και πάλι τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου ο οποίος του είπε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του το πρωί ο πρώην διοικητής της ΠΥΡ κ. Γιάννης Γαϊτανίδης, ο οποίος τον παρακάλεσε να αρχίσουν περιπολίες ημερήσιες, για να εντοπίσουν υπόπτους.
Τον ενημέρωσε ότι ξεκινάει από το κατάστημά του μαζί με ακόμη ένα μέλος, το οποίο κατονομάζει και τον κάλεσε να συναντηθούν εκεί που είχε σημειωθεί η πυρκαγιά της προηγούμενης μέρας, δηλαδή στην περιοχή του Μόι. Ξεκίνησε αμέσως με την μηχανή του και τον συνάντησε στον δασικό δρόμο που του είχε πει ότι τον περίμενε. Το άλλο μέλος είχε αφήσει πεζό να κρύβεται στην περιοχή της προηγούμενης πυρκαγιάς, με την εντολή να σημειώνει τα οχήματα που κινούνται στο δρόμο.
Κατόπιν ενημέρωσε τον κ. Γαϊτανίδη για τις κινήσεις τους και αυτός του είπε, ένα άτομο να περιπολεί πάνω – κάτω στον κεντρικό δρόμο Σορωνής – Διμυλιάς. Επειδή ο 40χρονος ήταν με την μηχανή, δόθηκε ε’ εκείνον αυτή η εντολή, εν γνώσει του κ. Γαϊτανίδη.
Την ώρα που πέρασε από τον Αγιο Σουλά, είδε ένα τζιπ και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και εν συνεχεία είδε ένα αυτοκίνητο, μπλε χρώματος, τζιπ, να βγαίνει από χωματόδρομο και να κατευθύνεται προς την Σορωνή και αμέσως έδωσε τον αριθμό και την περιγραφή του, μέσω ασυρμάτου, στην συχνότητα της Πυροσβεστικής.
Συνέχισε την περιπολία του προς Διμυλιά και μόλις είχε μπει στον χωματόδρομο που βρισκόταν ο αντιπρόεδρος, άκουσε στον ασύρματο ότι εκδηλώθηκε φωτιά κοντά στο ελαιοτριβείο της Σορωνής. Ενημέρωσε αμέσως τον αντιπρόεδρο με νοήματα και φωνές λέγοντάς του και για το ύποπτο όχημα που είχε αναφέρει, έκανε στροφή και ξαναβγήκε στον κεντρικό δρόμο. Στην πορεία του προς το μέρος της πυρκαγιάς, που τελικά ήταν η θέση Τσεκούρι και όχι του ελαιοτριβείου, τον προσπέρασε το πυροσβεστικό του Δήμου. Μετά έφτασε στον τόπο της πυρκαγιάς, όπου ήδη επιχειρούσε ομάδα από τον Σύλλογο Ραδιοσυχνότητας Ν. Δωδεκανήσου και το πυροσβεστικό του Δήμου. Ο οδηγός του σε μια μανούβρα που επιχείρησε, χτύπησε τη μηχανή του που έπαθε ζημιά και ακινητοποιήθηκε αλλά και τον ίδιο. Δεν χρειάστηκε να επέμβουν, γιατί η φωτιά ήταν μικρή, έκαψε 10 τ.μ. και σβήστηκε άμεσα. Το ατύχημα δηλώθηκε μάλιστα στην ασφαλιστική εταιρεία που έχει ασφαλισμένα ο Δήμος Ρόδου τα οχήματα του.
Ο 40χρονος χαρακτηρίζει μια κατάθεση που ελήφθη συκοφαντική και ψευδή σε βάρος του. Μάρτυρας υποστήριξε συγκεκριμένα ότι τον είδε στις 16.30 να περιφέρεται με την μηχανή του, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκείνη την ώρα εργαζόταν σε οικοδομικές εργασίες συγχωριανού του που κατονόμασε.
Σχολιάζει ακόμη μια κατάθεση μάρτυρα ο οποίος τον χαρακτηρίζει απλό παρατηρητή στις πυρκαγιές και υποστηρίζει για την φωτιά της Αγίας Αννας και της Διμυλιάς στα όσα του είχε πει μια γυναίκα που είδε έναν άντρα με τα χαρακτηριστικά του και την μηχανή να πηγαινοέρχεται 5 φορές.
Ο μάρτυρας όμως αυτός «ατύχησε», όπως τόνισε ο 40χρονος, διότι την συγκεκριμένη μέρα η μηχανή του ήταν και εξακολουθούσε να είναι σε πλήρη ακινησία από το ατύχημα της φωτιάς της 13ης Αυγούστου 2013, αφετέρου δε διότι στις 12.00 το μεσημέρι, ο ίδιος εργαζόταν σε υπό κατασκευή νέο φαρμακείο της Σορωνής τοποθετώντας γυψοσανίδες, με πολλούς άλλους τους οποίους και κατονομάζει.
Διέψευσε την κατάθεση ενός θηροφύλακα που τον έφερε να φορά μαύρο κράνος επισημαίνοντας ότι φορούσε καπέλο ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχαν συνομιλήσει.
Πρότεινε μάλιστα να καταθέσουν 8 μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του.
Θυμίζουμε ότι οι έρευνες είχαν στραφεί στην κατεύθυνση της συγκεκριμένης οικογένεια μετά από «μήνυμα» που είχε γραφεί στον μύλο της Σορωνής, «ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΑΛΑΚΙΑ ΤΗΛ 199 ΚΑΡΒΟΥΝΑ».
Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι δεν γνωρίζει τον συντάκτη του και τους λόγους που τον ώθησαν στο να γράψει κάτι τέτοιο. Αδυνατεί ωστόσο να κατανοήσει και να πιστέψει ότι είναι κατηγορούμενος, εξαιτίας αυτού που γράφτηκε στο μύλο και επειδή οδηγεί μηχανή.
Πρόσθεσε ότι έχει ήδη στιγματιστεί, φερόμενος ως εμπρηστής, σε ολόκληρο το πανελλήνιο.
Αναφέρθηκε εξάλλου και στο γεγονός ότι όταν διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του ο μόνος «εμπρηστικός μηχανισμός» που βρέθηκε, ήταν μια κατασκευή από καλάμια, στην οποία είχαν κολληθεί 4 σκασμένα πράσινα κυνηγετικά φυσίγγια, μια απομίμηση καραμπίνας που είχε φτιάξει ο ανήλικος γιος του για να παίζει και η οποία κατασχέθηκε προσωρινά!
«Θεωρώ, ότι η εις βάρος μου κατηγορία, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από την ΠΥΡ Ρόδου, σκοπεύει απλώς να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δίδοντας όμως κατά τρόπο βεβιασμένο και πρόχειρο, στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αιτιολογίες που αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους και με τη λογική. Δυστυχώς το αποτέλεσμα της δικής μου συλλήψεως και της εν γένει ταλαιπωρίας μου και της ταλαιπωρίας της οικογενείας μου, το μόνο το οποίο θα επιτύχει, θα είναι να αποδειχθεί στο τέλος ότι η ΠΥΡ Ρόδου, αλλά και οι δυνάμεις που ήλθαν από την Αθήνα απέτυχαν παταγωδώς να βρουν το δράστη ή τους δράστες, αν υπάρχουν, πέτυχαν όμως να καταστρέψουν μια πολύ όμορφη προσπάθεια εθελοντών του χωριού μας, οι οποίοι χωρίς κανένα κέρδος, με αυτοθυσία και με κινδύνους και με προσωπικές τους δαπάνες, βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με τη φωτιά, προτού καν φτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία».
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Γ. Μαρίνος.