Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Επιτροπη Συνταγματικής Αναθεώρησης με χουντικό ανακοίνωσε ο Τσίπρας



Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ, συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαϊκευσης του Συντάγματος της Χούντας (του 1967, μη μπερδευτειτε)

Από Ναυτεμπορική:  

Τη διεξαγωγή διαλόγου σε εθνική κλίμακα θα αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τη οποία συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών.
Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την άνοιξη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το φθινόπωρο του 2017, και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.
Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:
Από τον ακαδημαϊκό χώρο:
Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,
Από τον επιχειρηματικό χώρο:
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
Από τον χώρο του πολιτισμού:
Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.
Φ. Γεννηματά: Κομματικοποιούν την κορυφαία διαδικασιά της δημοκρατίας
Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί την ανάγκη για τη συνταγματική αναθεώρηση ως αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει, υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και την κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας.
Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι το Μαξίμου αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ουσιαστικά στέλνει στις καλένδες και τονίζει ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές.
«Ας αφήσουν τα φθηνά "show" και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα» αναφέρει και επισημαίνει πως η Βουλή μπορεί να αναλάβει τον διάλογο με την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα.
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις για το Σύνταγμα και πως «όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε εκεί».


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2016/10/blog-post_106.html#ixzz4ML1Fcrse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html