Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου: Όχι σε ένα...κολοσσιαίο Κολοσσό στη Ρόδο




Aντίθετος σε μία πιστή αναπαράσταση σε υπερμεγέθη κλίμακα μίας δομημένης υλικής μορφής του Κολοσσού, σε οποιοδήποτε σημείο της Ρόδου, δηλώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Συλλόγου για το θέμα...

Είναι ευρέως γνωστό ότι στον δημόσιο λόγο ακόμα και η δυσφήμηση αποτελεί διαφήμιση. Γι αυτόν το λόγο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου αυτά τα 2 χρόνια ήταν ιδιαίτερα διακριτικός στις τοποθετήσεις του επί του θέματος της ενδεχόμενης ανέγερσης του Κολοσσού. Σε καμία περίπτωση δεν θα διαφημίσουμε επιλεκτικά πρόσωπα ή καταστάσεις, εις βάρος των συναδέλφων μας που εκπροσωπούμε, των εκλεκτών Δωδεκανήσιων Αρχιτεκτόνων. 

Παρόλα αυτά, καθότι πληροφορούμαστε ότι ενδέχεται να τεθεί το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι:

Ø Η εξέλιξη και η αισθητική αναβάθμιση του τόπου μας αποτελεί ξεκάθαρο στόχο μας, έναν στόχο για τον οποίο τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε άριστα με πολλούς τοπικούς και υποτροπικούς φορείς.

Ø Η ανάπτυξη του Τουρισμού της Παιδείας πρέπει να γίνεται σε άμεση σχέση και διάλογο με την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής.

Ø Είμαστε παντελώς αντίθετοι σε μία πιστή αναπαράσταση σε υπερμεγέθη κλίμακα μίας δομημένης υλικής μορφής του Κολοσσού, σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού μας.

Ø Είμαστε θετικοί στο να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη περιοχή.

Ø Η έλλειψη Αρχιτεκτονικής Παιδείας στον τόπο μας δυστυχώς υφίσταται σε μεγάλο βαθμό, γεγονός για το οποίο οι συμπολίτες μας (οι οποίοι στηρίζουν τη δημιουργία του Κολοσσού) δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη.

Ø Καθότι έχει γίνει λόγος για τη δημιουργία Τουριστικής σχολής στη Ρόδο, θα έπρεπε να τεθεί σε προτεραιότητα η δημιουργία Αρχιτεκτονικής Σχολής σε έναν τόπο με τόσο μεγάλη και ποιοτική Αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Ø Ο Κολοσσός αποτελεί στοιχείο που η επιστημονική κοινότητα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα, ώστε να συντελέσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού μας.

Ø Για την αναβάθμιση του τόπου μας και του Τουρισμού, υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη προτεραιότητες ώστε ο Δημόσιος χώρος στον οποίον ζούμε καθημερινά να γίνει τουλάχιστον αξιοπρεπής για τους συμπολίτες μας και αντάξιος της Ιστορίας μας.

Αναφορικά με την αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Ρόδου στη συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία (Ναυτικός Όμιλος Ρόδου, μαζί την ευρύτερη περιοχή πίσω από τη Νομαρχία), ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου:

-Εδώ και 2 έτη προετοιμάζει Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Για το εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα βρισκόμαστε σε δίαυλο επικοινωνίας τον τελευταίο χρόνο με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA - Union Internationale des Architectes), καθώς και με την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ). Κατά την προκήρυξη του Διαγωνισμού, όλοι οι Αρχιτέκτονες του κόσμου θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και το όραμά τους για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Εάν για κάποιον συνάδελφό μας,

§ οι γνώσεις, που έχει αποκτήσει και συλλέξει μέσα από το σύνολο των Πανεπιστημιακών του σπουδών,

§ οι διδαχές των δασκάλων και των καθηγητών του,

§ οι αρχές και οι αξίες που ο ίδιος πρεσβεύει ως επιστήμονας

§ και η εργασιακή του εμπειρία, τον οδηγήσουν στο να προτείνει μία πιστή αναπαράσταση μίας δομημένης υλικής μορφής του Κολοσσού, αποτελεί σαφώς δικαίωμά του, αλλά θα (συγ)κριθεί γι αυτό μέσα στα πλαίσια του Διαγωνισμού.

Σίγουρα το συγκεκριμένο σημείο έχει πολλά περιθώρια ποιοτικής αναβάθμισης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, όμως πιστεύουμε ότι το σύνολο της Αρχιτεκτονικής κοινότητας έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στον τόπο μας από το να προτείνει αντιγραφές αγαλματιδίων.

Αναφορικά με την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της σχέσης Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου:

§ Πραγματοποίησε το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στις 24 Οκτωβρίου του 2015 (450 σύνεδροι), θέτοντας βάσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Στο Νότιο Αιγαίο αφενός έχουμε την τεράστια Αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και αφετέρου την ισχυρή βιομηχανία του Τουρισμού. https://www.youtube.com/watch?v=DrRUprbzipI&list=PLMu1ixF5ukEvVBYALGqu726PE119NIhBO

§ Προετοιμάζει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού σε συνεργασία με χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Αναφορικά με την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της σχέσης Αρχιτεκτονικής και Παιδείας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου:

§ Πραγματοποίησε πειραματικές διδασκαλίες Αρχιτεκτονικής σε Δημοτικά σχολεία το 2012.

§ Πραγματοποίησε το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας στις 22 Οκτωβρίου του 2016 (300 σύνεδροι), θέτοντας βάσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των 2 αυτών εννοιών. Σχετικά με το αντικείμενο αυτό βρίσκεται σε δίαυλο επικοινωνίας με:

Την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων,

Την Επιστημονική επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών,

Τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ κ Τάσο Μπίρη σχετικά με τη θέσπιση μαθήματος Αρχιτεκτονικής στα Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα,

Ειδικό σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά, με έδρα τη Φινλανδία.

Αναφορικά με την αισθητική αναβάθμιση του τόπου μας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου:

§ Παλαιότερα κατέθεσε πρόταση και συνεργάστηκε με το ΤΕΕ ετοιμάζοντας φάκελο, προκειμένου να προκηρυχθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το παραλιακό μέτωπο.

§ Προκήρυξε το 2016 σε συνεργασία με τον Δήμο τον 1ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό στη Ρόδο, με αντικείμενο την Ανάπλαση της Πλατείας Χαρίτου. Ο Δήμος έχει πλέον 40 προτάσεις στη διάθεσή του (εκ των οποίων οι 5 βραβεύτηκαν) σχετικά με την ανάπλαση της μεγαλύτερης πλατείας του νησιού μας.

§ Προκήρυξε το 2016 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο τον μεγαλύτερο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Αστικού Εξοπλισμού (παγκάκια, φωτιστικά, κάδοι απορριμμάτων, στάσεις μμμ και εξοπλισμός παραλιών) που έχει προκηρυχθεί ποτέ στη χώρα μας.

Μέσα στα πλαίσια άσκησης μίας αυτοκριτικής:

Σίγουρα εμείς οι Δωδεκανήσιοι Αρχιτέκτονες θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα όσον αφορά την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Έχουμε ευθύνη, διότι δεν βοηθήσαμε όσο έπρεπε την κοινωνία να αντιληφθεί την αξία και τη σημασία που έχει να υπάρχει πάντα ένας Αρχιτέκτονας σε κάθε δομημένη ανθρώπινη δημιουργία, στο φυσικό ή στο τεχνητό περιβάλλον. Δεν έχει εμπεδωθεί η αυτονόητη παρουσία του Αρχιτέκτονα, με αποτέλεσμα να «αρχιτεκτονούν» οι πάντες, οδηγώντας σε «ά-σχημα» αποτελέσματα στο νησί μας.

Μέσα στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε το 2013 η 1η έκθεση Αρχιτεκτονικού έργου, ενώ ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη 2η Έκθεση.

Ο Αρχιτέκτονας, ο Δωδεκανήσιος Αρχιτέκτονας είναι ένας επιστήμονας που επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο και στην κοινωνία του, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσει τις προτάσεις και το όραμά του.

TornosNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html