Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ !!ΠΟΣΟ ΡΟΔΙΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ ; ΚΑΙ ΠΩΣ "ΠΟΠΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ




Είναι γεγονός οτι ένα απο τα τοπικά γλυκαντικά εδέσματα του νησιού μας έλαβε την διάκριση Π.Ο.Π.
Οι  συντονισμένες φιλότιμες προσπάθειες κάποιων συντοπιτών μας  απο τα Αφάντου και του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κατάφεραν
να αποδώσουν καρπούς, αφού ο σκοπός επιτευχθει.

Πράγματι η φαινομενική επιτυχία να καταστεί προϊόν με ονομασία προέλευσης το μελεκούνι, είναι αδιαμφισβήτητη θετική εξέλιξη για το νησί μας.
Όμως το ευτυχές γεγονός επισκιάζεται αρνητικά απ΄τα τεχνάσματα ορισμένων μικρο μεγάλων απατεώνων που καταφέρνουν να ενεργούν με αρνητικό τρόπο {για χάρη του κέρδους} υποβαθμίζοντας την κοινή προσπάθεια των βιοτεχνών και  εμπόρων που δραστηριοποιούνται τίμια με το αντικείμενο.
Ειδικότερα και για να καταστεί σαφές πρέπει να αναφερθεί οτι η ζήτηση του προϊόντος έχει αυξηθεί  κατακόρυφα σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι πρώτες ύλες να εισάγονται.
Για παράδειγμα η Ρόδος παράγει μερικούς τόνους σησαμιού, οι οποίοι είναι αρίστης ποιότητος και πωλούνται μερικά σέντς του ευρώ πιο ακριβά απο τα εισαγόμενα τουρκικά, με αποτέλεσμα να επιλέγονται τα πιο φτηνά για περισσότερο κέρδος.
Επίσης μέλη αρίστης ποιότητας παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στο νησί μας, και υπάρχει επάρκεια,  όμως επιλέγεται το πιο φτηνό απο τα βόρεια αμφιβόλου ποιότητος, για τον ίδιο λόγο, περισσότερο κέρδος , όσο για τα αμύγδαλα που παράγονται στο νησί μας, δεν επαρκούν και εισάγονται απο τρίτες χώρες, όπως Ισπανία , Τουρκία, Ιταλία. 
Συμπερασματικά έχει καταστεί σαφές  το παιχνίδι που παίζεται με το ¨ποπ" Μελεκούνι Ρόδου ,και πόσο τοπικό μπορεί να χαρακτηριστεί ενα προϊόν , την στιγμή που το σησάμι είναι Τουρκίας, το μέλι βλάχικο, και αμύγδαλα Ιταλίας;

Το ότι ο τόπος μας ενώ μπορεί να έχει επάρκεια σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα και δεν τα  έχει,  είναι ένα άλλο κεφάλαιο θλιβερό, που πρέπει να προβληματίσει το σύνολο των κατοίκων του νησιού, .
Απ΄το άλλο χέρι ο σύλλογος εμπόρων το εμπορικό επιμελητήριο, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, πρέπει να σχεδιάσουν απο κοινού για κάποιο προγραμματισμό που κοιτά στο μέλλον, γιατί το παρόν είναι καταδικασμένο απο χέρι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html