alt




Tα μπαμπάρια

alt
Τα Μπαμπάρια είναι ένα παλιό Διονυσιακό έθιμο το οποίο λαμβάνει χώρα στη Φλώρινα, κάθε πρωτοχρονιά. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο γιορτάζει το ξύπνημα της γης και της καρποφορίας. Κεντρικός ήρωας της εκδήλωσης είναι η νύφη - γυναίκα, η οποία αποτελεί και σύμβολο της γονιμότητας, και σκοπός της είναι η απαγωγή της από τους "κακούς". 

Οι άνδρες που συμμετέχουν είναι μεταμφιεσμένοι και οι στολές και προσωπίδες που φορούν είναι από προβιές αρνιού. Οι ομάδα αποτελείται από 10 - 15 νέους του χωριού που εκτός από την ενδυμασία τους φορούν και κουδούνια στη μέση τους. 

Οι ομάδα των νέων είναι υπεύθυνη να παραδώσει σώα τη νύφη στο γαμπρό και να τη προστατέψει από τους "κακούς" που παραμονεύουν. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και ο παππούς, η γριά, ο παππάς με το θυμιατό,(τόση μεγάλη είναι η βλακεία και η αμάθεια των χριστιανών ρασοφόρων) ο γιατρός με τα γιατρικά του και ο κουρελής - πειραχτήρι της νύφης ή αλλιώς ο καμπούρης. 

Η νύφη είναι ένα άντρας ντυμένος με τοπική νυφιάτικη ενδυμασία και κουδουνάκια αλόγου. Όλη η ομάδα μπαινοβγαίνει στις αυλές των σπιτιών και οι νοικοκυραίοι πρέπει να τους δώσουν το 1/10 της σοδειάς τους σε κρασί, τσίπουρο, λουκάνικα, ψωμί κ.ά. 

Παράλληλα ακούγονται και οι ήχοι της γκάιντας, της φλογέρας και του νταουλιού. Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης είναι το ξυλοφόρτωμα των μνηστήρων της νύφης αλλά και του καμπούρη.