Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τουρκία: Η γνώση της αλβανικής γλώσσας πριμοδοτείται από το κράτος

Αλβανικό δημοσίευμα αναφέρεται  στην πριμοδότηση των Τούρκων – κυρίως δημοσίων υπαλλήλλων-  που γνωρίζουν την αλβανική γλώσσα, ως μια ένδειξη των στενών σχέσεων των δύο χωρών.

Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 7 Φεβρουαρίου 2018 ξεκίνησε η πορεία επίσημα της αλβανικής γλώσσας στην Τουρκία.


«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα στην Τουρκία. Με μεγάλο ενδιαφέρον, εκατοντάδες αλβανόφωνοι ήρθαν στην Άγκυρα για να συμμετάσχουν σε γλωσσική εξέταση. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν όχι μόνο οι Αλβανοί που ζούνε στην Τουρκία, αλλά Τούρκοι πολίτες αλβανικής καταγωγής που έχουν μάθει αλβανικά  και διατηρούν με αγάπη την κληρονομιά των προγόνων τους», γράφει το δημοσίευμα.


Οι εξετάσεις στην αλβανική γλώσσα δεν γίνονται μόνο στην Άγκυρα αλλά και σε άλλες πόλεις όπως είναι η Κωνσταντινούπολη και η Προύσα.


Το τουρκικό κράτος θα ανταμείψει τους υπαλλήλους του που θα περάσουν στις εξετάσεις γνώσης της αλβανικής γλώσσας, με ειδικό επίδομα γλωσσομάθειας.

 Το σχετικό πιστοποιητικό γνώσης της αλβανικής θα αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους κρατικούς θεσμούς αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και θα υπάρχει χρηματικό αντίκρυσμα που θα συμπεριλαμβάνεται στο μισθό.


«Η κατοχύρωση της προστασίας της αλβανικής γλώσσας καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Τουρκία σε αυτήν τη γλώσσα, η οποία είναι μια σημαντική και αναγκαία γέφυρα για την καθιέρωση ακόμη ισχυρότερων αδελφικών, πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και όλων των γεωγραφικών περιοχών, όπου ομιλούνται αλβανικά», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


(Στοιχεία από trt.net.tr, news-start.info)


--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html