Το προζύμι δεν είναι μια ανακάλυψη της νεότερης εποχής. Αντιθέτως, οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν ήδη από πολύ νωρίς, κυρίως για την παρασκευή ψωμιών και άρτων. Δεν είχαν φυσικά τις σύγχρονες μαγιές του εμπορίου∙ το προζύμι
τους ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, φτιαγμένος απλά από αλεύρι και νερό, που ζυμωνόταν φυσικά χάρη στους ζυμομύκητες και τα βακτήρια του αέρα.Ο Αθήναιος, στο έργο του Δειπνοσοφισταί, αλλά και άλλες αρχαίες πηγές, μας δίνουν μαρτυρίες για τη μεγάλη ποικιλία άρτων που υπήρχαν ήδη στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Από απλά επίπεδα ψωμιά (άζυμα), μέχρι αφράτους άρτους που οφείλουν τη φουσκωτή τους υφή ακριβώς στο προζύμι.
🔹 Στην αρχαιότητα, το προζύμι δεν ήταν απλώς «τεχνική». Ήταν δώρο του χρόνου και της φύσης: μια ζύμη που άφηναν να «πιάσει» μόνη της, συχνά με τη βοήθεια μελιού ή σταφυλιών, για να δώσει ζωή στο ψωμί. Έτσι το ψωμί δεν ήταν ποτέ το ίδιο∙ είχε γεύση, άρωμα και χαρακτήρα που άλλαζε από τόπο σε τόπο.
Ο πελάνος και το προζύμι
Ο παραδοσιακός πελάνος, αυτό το τελετουργικό ψωμί της αρχαιότητας, ήταν αρχικά επίπεδο, χωρίς προζύμι ή διογκωτικά. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το προζύμι σε άλλες μορφές άρτων. Γι’ αυτό σήμερα, αν θέλουμε να αποδώσουμε τον πελάνο με μια πιο σύγχρονη, οικεία γεύση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προζύμι: και παραμένουμε κοντά στην αρχαιότητα, αλλά φέρνουμε και λίγη από τη μαγεία του στο δικό μας τραπέζι.
Γιατί αξίζει να το ξαναδοκιμάσουμε σήμερα;
Το προζύμι έχει επιστρέψει δυναμικά στη σύγχρονη κουζίνα, όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για την υγεία:
✅ Κάνει το ψωμί πιο εύπεπτο
✅ Δίνει πλούσιο άρωμα και υφή
✅ Έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
✅ Κουβαλά μια παράδοση χιλιάδων ετών
Όταν ζυμώνουμε με προζύμι, στην ουσία συνεχίζουμε μια αλυσίδα που ξεκινά από την αρχαιότητα. Μια πράξη απλή, καθημερινή, που όμως συνδέει το χθες με το σήμερα, το ιερό με το γήινο.
Κι ίσως αυτό να είναι το πιο όμορφο: ότι κάθε φορά που ανοίγουμε το φούρνο μας και μυρίζουμε το ψωμί να ψήνεται, αγγίζουμε λίγο από τον κόσμο των προγόνων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html