Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Στο Δικαστήριο Ρόδου αυτοί που προκάλεσαν το θάνατο 35 μεταναστών στην Καλόλιμνο



Δικαστήριο Ρόδου
Οι κατηγορίες της παράνομης μεταφοράς κατά συναυτουργία με πλωτό μεταφορικό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή πολιτών τρίτων χωρών από κερδοσκοπία, πράξη από την οποία επήλθε θάνατος κατά συρροή, της πρόκλησης ναυαγίου με βύθιση πλοίου από αμέλεια και της παράνομης εισόδου στη χώρα, βαραίνουν δύο αλλοδαπούς δουλέμπορους, στους οποίους αποδίδεται η ευθύνη για το θάνατο 35 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή της Καλολίμνου την 22α Ιανουαρίου 2016.
Το πολύνεκρο ναυάγιο του δουλεμπορικού είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο αλλά και την διεθνή επικαιρότητα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων την 7η Δεκεμβρίου 2016..
Πιο συγκεκριμένα στις βορειοανατολικές ακτές της Καλολίμνου την 22α Ιανουαρίου 2016 και περί ώραν 04.00 οι δύο κατηγορούμενοι R. J. του H. και N. J. του Α., που κρατούνται στις φυλακές της Δομοκού, φέρονται να μετέφεραν από το Bodrum σε ξύλινο μηχανοκίνητο σκάφος, μήκους 15 μέτρων περίπου, 67 μετανάστες  από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα άνεμοι 7 μποφόρ, το δουλεμπορικό ήταν υπερφορτωμένο και οι μετανάστες δεν ήτα εφοδιασμένοι με σωσίβια.
Λόγω λάθους χειρισμού δε, υπήρξε έντονη εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και τελικά να βυθιστεί κι όλοι οι επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα.
Στα πλαίσια μεγάλης επιχείρησης διάσωσης, που στήθηκε με τη συμμετοχή περιπολικών σκαφών του λιμενικού, ιδιωτικών σκαφών και ελικοπτέρου Super Puma, διασώθηκαν 24 από τους επιβαίνοντες ενώ πνίγηκαν 35, εκ των οποίων αγνοούνται ακόμη 8 ενώ δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί η ταυτότητα 9 εξ’ αυτών!
-Στην ίδια δικάσιμο θα εξεταστεί κι άλλη, όμοια υπόθεση με κατηγορούμενο τον διακινητή E. T. του Y.
O κατηγορούμενος φέρεται στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, κοντά στην βραχονησίδα «Κουνέλι», την 7η Ιουλίου 2015, μετέφερε από το Didim της Τουρκίας στην Ελλάδα, με πολυεστερικό σκάφος μήκους 7 μέτρων περίπου, 40 μετανάστες, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Το σκάφος, που παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων βυθίστηκε και παρά τις προσπάθειες του λιμενικού και ιδιωτών για την διάσωση των μεταναστών που πάλευαν με τα κύματα, έχασαν την ζωή τους 21 τουλάχιστον μετανάστες.
Σημειώνεται ότι 11 από τους επιβαίνοντες στο δουλεμπορικό σκάφος μετανάστες διασώθηκαν από Τούρκους Λιμενικούς, που περισυνέλεξαν δύο πτώματα ενώ οι Ελληνικές αρχές περισυνέλεξαν ακόμη δύο. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν οι σοροί ακόμη 17 μεταναστών που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html