Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Απολύμανση Νερού με την Μέθοδο SODIS



Η μέθοδος SODIS (Solar Disinfection) χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για να απολυμάνει νερό που τοποθετείται στον ήλιο κλεισμένο σε πλαστικά μπουκάλια.
Προωθείται ως μια ασφαλής μέθοδος απολύμανσης του νερού στις...

χώρες του τρίτου κόσμου από διάφορους οργανισμούς, καθώς το μολυσμένο νερό είναι η
κυριότερη αιτία νοσηλείας παγκοσμίως.






Η μέθοδος βασίζεται την συνδυασμένη δράση της υπεριώδους-Α ακτινοβολίας και της θέρμανσης του νερού από τον ήλιο. Τα πλαστικά μπουκάλια γεμίζονται και τοποθετούνται στις κυματοειδείς λαμαρίνες των σκεπών και αφήνονται εκεί για τουλάχιστον έξι ώρες.
Στο διάστημα αυτό εκτίθενται στην ακτινοβολία UV-A του ηλιακού φωτός αλλά και το νερό φτάνει και παραμένει για πολύ ώρα σε θερμοκρασίες παστερίωσης (63ºC για πάνω από 30 λεπτά).






Οδηγίες εφαρμογής της μεθόδου SODIS σε σκίτσα
Η μέθοδος είναι τόση απλή που φαντάζει μαγική αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχει περιορισμούς. Εξαρτάται από την ένταση του ήλιου (άρα και το γεωγραφικό πλάτος0 την διάρκεια της ηλιοφάνειας και την ατμοσφαιρική θερμοκρασία. Για παράδειγμα η καλύτερη ζώνη εφαρμογής της είναι μεταξύ 15 και 35 μοιρών γ.πλάτους, ακριβώς στο ύψος της Κρήτης. Είναι ανάγκη λοιπόν –να θέλετε να την δοκιμάσετε στην Ελλάδα- να συμβουλευτείτε το τεχνικό εγχειρίδιο της SODIS για τον χρόνο που θα πρέπει να αφήσετε σε έκθεση το νερό στις δικές σας συνθήκες τόπου και καιρού.


Ένας εύκολος τρόπος να εξασφαλίσουμε επιτυχία στην εφαρμογή της μεθόδου είναι αν την ενισχύσουμε μα την χρήση ενός ηλιακού φούρνου. Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και οδηγίες κατασκευής μιας συσκευής για τον έλεγχο της παστερίωσης μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.





Επίσης μια παραλλαγή της μεθόδου είναι η μέθοδος της SolarPuddle όπου το νερό τοποθετείται σε ένα λάκκο που λειτουργεί σαν θερμοκήπιο.


Προσθήκη 12/05/12:
Τα κατάλληλα μπουκάλια για την SODIS
Για την SODIS συνίστανται τα πλαστικά μπουκάλια από PET. Αυτά είναι συνήθως τα διαφανή μπουκάλια νερού και αναψυκτικών.
Αντίθετα τα Γυάλινα μπουκάλια δεν συνίστανται γιατί περιορίζουν την μετάδοση της UV-A ακτινοβολίας δραστικά. Για τον ίδιο λόγο δεν συνίστανται και τα πλαστικά μπουκάλια από
polycarbonate (σαν το μπουκάλι Nalgene σας) και PVC που έχουν ένα ελαφρύ μπλε χρώμα.
Τα διάφορα πλαστικά αναλόγως του υλικού κατασκευής τους έχουν ένα σύμβολο στον πάτο τους. Από αριστερά προς τα δεξιά: PET, PVC, Polycarbonate.






Ηλιακή Απολύμανση - Δευτεροβάθμια Επεξεργασμένων ΥγρώνΑποβλήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html